Coș 0
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 RON

De unde provine alcoolul din Vin

De unde provine alcoolul din Vin

De unde provine alcoolul din Vin

Strugurii nu contin alcool, alcoolul se formeaza dupa fermentarea strugurilor. O ciorchina de strugure contine destul de mult zahar. Si strugurii fiind in proces de fermentare zaharul se transforma in alcool.

Prin urmare cu cit mai mult zahar este in strugure si in sucul acestuia gradul de alcool in urma fermentatiei este mai mare ca urmare.

Daca strugurii au fost culesi la o maturare deplina, strugurii contin mai mult zahar, si atunci alcoolul ajunge sa fie de 13-14 %. Mai sunt indice care arata alcoolul in vin, la rotirea paharului  ramine pe peretii paharului coroana sau cum mai este folosit si cuvintul picioruse (in careva regiuni din sudul Moldovei aceste picioruse li se mai zice si Horbotica Paharului). Acesta este format de glicerol. Si glicerolul este un indice ca vinul contine alcool ridicat .

Nu trebuie sa fii un mare specialist ca sa iti dai seama daca un vin contine alcoolul ridicat sau nu. Deseori ne orientam dupa contra eticheta de pe sticla unde este in mod obligatoriu sa fie indicat alcoolul. Sau daca este un vin de consum curent de casa este destul sa rotim paharul ca sa ne dam seama dupa urma de pe peretii paharului.

In conditii de casa in procesul de fermentare se mai adauga si zahar desigur si citeva galeti de apa. In asa mod obtin un vin mai tare cu un continut mai mare de alcool care se urca usor la cap, cit si cu un volum mai mare de vin.

Insa in vinurile de calitate daca strugurii nu au continutul de zahar destul, se adauga zahar rezidual obtinut din struguri.

                                                                                                                                                          WineFriend- Olesea Bodorin  

Alte articole
Cosuri cadou personalizate pentru orice eveniment !
Ne este cunoscut  sentimentul placut de a cauta cadouri si a le darui celor dragi. Motivele pentru care daruim sunt numeroase – putem enumera, printre altele: iubire, respect sau recunostinta. Mai mul ...
1038
Despre Republica Moldova
Parte integranta a Europei, Moldova are o bogata istorie. Fiind situata in zona de contact a diferitelor curente culturale si istorice – carpato-balcanic, central-european si euroasiatic – pe parcursu ...
1710
Istoria Vinariei Gitana
Gitana reprezinta un simbol al confluenței dintre tradiție si modernitate, o intoarcere spre origini, dar in același timp și o privire spre viitor. Amplasarea plantațiilor (390 ha de viță de vie) pe v ...
914
752