Coș 0
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 RON

Nesos: Reînvierea vinului subacvatic iubit de Roma Antică , numit si Vinurile celor bogați.

Nesos: Reînvierea vinului subacvatic iubit de Roma Antică , numit si Vinurile celor bogați.

Nesos: Reînvierea vinului subacvatic iubit de Roma Antică , numit si „Vinurile celor bogați”

 

O vinărie de pe mica insulă italiană Elba a reînviat o metodă veche de 2.500 de ani de scufundare a strugurilor sub mare, cândva folosită pentru a face vinul potrivit pentru Julias Cesar.

Producătorul de vinuri Antonio Arrighi a colaborat cu cercetătorii pentru a realiza un vin nou, de culoare aurie, numit „Nesos” din struguri care au fost recoltați și scufundați în mare.

Proiectul, care a avut loc în apele din jurul Elbei, în largul coastei Toscana, avea scopul de a recrea o tehnică străveche, cândva folosită pentru a face vinuri de lux pentru societatea înaltă mediteraneană.

„Vinurile celor bogați”

În urmă cu aproximativ 2.500 de ani, comercianții din insula greacă Chios s-ar opri în așezări precum Elba și Piombino pentru a-și comercializa vinurile, ceea ce s-a dovedit a fi un succes pe înflorirea pieței internaționale din Marsilia, iar mai târziu la Roma.

Scriitorul roman Varro le-a descris drept „vinurile celor bogați”, în timp ce istoricul Pliniu  a raportat că vinurile Chios au fost servite în timpul unui banchet organizat pentru a sărbători cel de-al treilea consulat al lui Iulius Cezar.

Dar, vinificatorii de la Chios păzeau cu mare discretie  un secret care se credea că le face vinurile deosebit de aromate; care  scufundau strugurii sub apă.

Se crede că strugurii absorbeau sare din apa de mare prin osmoză.

Spre deosebire de o îmbibare modernă la rece, s-a considerat că acest proces a înlăturat praful de pe suprafata strugului și, ulterior, a ajutat strugurii să se usuce mai repede la soare atunci când sunt așezați pe rafturi, care au păstrat mai multe arome. Cum stilul vinului a fost reînviat.

Renașterea secolului XXI a fost condusă de vinăria Arrighi de la Elba, în colaborare cu Attilio Scienza, profesor de viticultură la Universitatea din Milano și care a lucrat recent la recrearea vinului lui Leonardo da Vinci.

Angela Zinnai și Francesca Venturi, lectori în viticultură și enologie la Universitatea din Pisa, au lucrat, de asemenea, la proiect, care a văzut struguri așezați în coșurile de răchită și scufundați în mare timp de cinci zile la o adâncime de aproximativ 10 metri.

Echipa a folosit soiul de struguri Ansonica, cunoscut și sub numele de Inzolia.

Următorul lor pas a fost să scoată tulpinile și să pună strugurii în amfore împreună cu pielea.

S-a constatat că cantitatea mică de sare prezentă în struguri funcționează ca un agent antioxidant și dezinfectant, ceea ce însemna că echipa a considerat că nu este nevoie de sulfiți.

Strugurii Ansonica au o aciditate moderată în mod natural, dar nivelurile au fost mai mici datorită sării prezente în struguri.

Cu toate acestea, conținutul fenolic al vinului a menținut aciditatea în echilibru. Analiza realizată de Universitatea din Pisa a demonstrat că conținutul total de fenol din „vino marino” a fost în jur de dublu față de vinurile albe convenționale.

Cum arată gustul vinului Nesos subacvatic al lui Arrighi?

Vinul finit are culoarea aurie, cu parfumuri de fructe de mere galbene urmate de arome de turbă și alge, precum și flori de citruse tipice ale  Elbei.

Este texturat, delicat și revigorant, cu un finisaj savuros de măsline. Recoltarea din 2018 a produs doar 40 de sticle de Nesos, dar vintage-ul din 2019, care este încă în borcane de teracotă pe piei, este stabilit să fie mai mare.

Alte articole
Istoria Vinariei din Vale
Vinăria din Vale este o afacere de familie, situată în regiunea de sud a Moldovei la dezvoltarea căreia contribuie toată familia Davidescu. Alături de o echipă pasionată de oenologi, persoane din labo ...
1343
Istoria vinariei Purcari
Fondat în 1827, Château Purcari, unul dintre cele mai importante domenii din Europa de Est, este situat într-o zonă pitorească, la doar 50 km de Marea Neagră. Aici se păstrează o parte a patrimoniului ...
1271
Istoria vinariei Bostavan
Vinăria Bostavan este unul dintre liderii regionali de export de vin și unul dintre cei mai mari producători de vin din Moldova. Bostavan exportă vin în peste 25 de țări, fiind lider de export în Euro ...
1093
369