Coș 0
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 RON

Superstitii si Legende despre Vin

Superstitii si Legende despre Vin

In pofida prejudecatilor, se spune ca nu un barbat, ci o femeie a inventat vinul! Potrivit unei stravechi legende persane, aceasta licoare a venit pe lume atunci cand o femeie afectata de o groaznica durere de cap a  avut inspiratia de a bea din sucul fermentat al unor struguri ce erau tinuti de multa vreme intr-un vas. Dupa ce s-a infruptat din acest lichid inselator, femeia s-a simtit mai bine si a reusit, in cele din urma, sa adoarma linistita.

In mitologia greaca se spune totusi ca vinul ar fi fost nascocit de Dionysus, zeul vinului, betiei si fertilitatii.

In Grecia antica, faraonii erau ingropati alaturi de cinci ulcele de vin, ce urmau a-i inveseli in existenta de dupa moarte, mai ales in compania unor alti regi plecati de pe lume, cu mult timp inaintea lor.

In superstitiile grecesti contemporane, daca un mesean nu mai avea nimic in pahar chiar atunci cand se termina vinul de la o petrecere, i se dadea de veste ca va avea parte de o casatorie fericita.

Romanii credeau intru totul in faptul ca vinul varsat pe jos vestea necazuri ori mari probleme la fel ca atunci cand iti intersecta drumul o pisica neagra sau un sarpe iti cadea de pe acoperisul casei. Urmasi directi ai imperiului roman, italienii au credinta ca semnul rau prevestit de varsarea vinului la o masa de familie poate fi inlaturat turnandu-ti cateva picaturi de vin in spatele fiecarei urechi.

In decursul timpului a aparut superstitia conform careia vinul varsat la o nunta vestea mare fericire, dragoste impartasita, si belsug in abia inchegata familie.

De altfel, initial, la inceputul fiecarui toast, vinul se obisnuia a se varsa dintr-un pahar in altul, dovedindu-se astfel ca bautura nu era otravita.

Germanii erau de parere ca imediat ce careva din familie murea, butoaiele cu vin din pivnita trebuiau sa fie zgaltaite astfel incat licoarea din ele sa nu se strice ori sa se oteteasca. O traditie din Varnhalt, Germania, recomanda ca ultimii struguri culesi din vie sa fie adusi intr-o caruta trasa de boi, astfel incat recolta viticola din urmatorul an sa nu se acreasca.

Multi argentinieni au superstitia ca a manca dintr-un pepene verde si a bea, totodata, si dintr-un pahar de vin rosu, provoaca o inevitabila si rapida moarte.

In Lituania se zice ca la miezul noptii din Ajunul Craciunului, apa se transforma in vin , iar animalele incep sa vorbeasca daca nu este nici un om prin preajma lor.

Conform unei superstii franceze, daca bei ultimi stropi de vin dintr-o sticla sau o carafa, se anticipeaza ca te vei insura in decurs de un an, sau, daca esti deja casatorit, ti se va naste o fetita in urmatorul an.

In traditiile evreiesti, mirele trebuia sa dea peste cap un pahar de vin in asa fel incat sa se bucure de o casatorie fericita.

Superstitiile pescarilor din occident statuau ca cei plecati dupa peste trebuiau sa toarne vin in ape pentru a linisti valurile. In acelasi timp, vinul turnat peste punte era considerat a aduce un mare noroc marinarilor intr-un nou voiaj.

O veche traditie moldoveneasca recomanda ca de ziua celor 40 de sfinti, sa se bea 40 de pahare de vin si sa se imbuce din 40 de feluri de mancare.

Atunci cand iesea preotul cu darurile, nu era bine ca cineva sa se zgaiasca la sfantul potir, ci sa isi coboare privirea, pentru a nu se imbolnavi de deochi.

Daca un om cu stare se saracea a bea vin de la unul sarman (asa cum faceau odata vornicii) era condamnat a-si astampara setea pe cealalta lume nu cu  vin, ci cu sange!

Cand se aseza mortul in groapa, era de bun augur a se stropi peste el vinul crucis. La orice pomana, se dadea indrumare a se varsa vin peste mormant, astfel incat cel mort sa se infrupte si el din sucul poamei, mai ales daca ii placea sa bea in timpul vietii.Alte articole
Istoria vinariei Et Cetera
Et Cetera este o aventură de familie. Dragostea și grija sunt primordiale în menținerea bunăstării unei familii, anume aceste particularități sunt şi garanţia succesului vinăriei. Avem grijă cu abnega ...
1319
Istoria vinariei Bostavan
Vinăria Bostavan este unul dintre liderii regionali de export de vin și unul dintre cei mai mari producători de vin din Moldova. Bostavan exportă vin în peste 25 de țări, fiind lider de export în Euro ...
1093
Istoria Vinariei din Vale
Vinăria din Vale este o afacere de familie, situată în regiunea de sud a Moldovei la dezvoltarea căreia contribuie toată familia Davidescu. Alături de o echipă pasionată de oenologi, persoane din labo ...
1343
1453