Ați deschis vinul cu un tirbușon sau a deșurubat sticla? Este vorba despre materialul din care este făcută pluta. Iar sarcina dvs. în același timp este să cumpărați vin bun, menținând echilibrul preț / calitate.
Să vedem cum diferă o plută naturală de un screw cap.
⠀
Întregul dop de plută este realizat dintr-un strat subțire de scoarță de stejar. Încep să scoată scoarța de la el la vârsta de 25 de ani. În același timp, copacul nu moare, ci este supraîncărcat cu scoarță nouă.Această plută a fost făcută pentru prima dată în urmă cu patru secole. Nu se deformează de umiditate, asigură etanșeitate și permite vinului să realizeze potențialul de îmbătrânire (dacă există, desigur). Dintre minusuri: costul acestei plute este destul de mare, astfel încât doar producătorii de top să-l poată folosi. Uneori vă așteaptă un „defect de plută”: mirosul caracteristic de mucegai transmis din plută în conținutul întregii sticle din substanța tricloranisol conținută în scoarța de stejar.
⠀
Screw cap (așa-numitul capac al șurubului) nu este introdus în gâtul sticlei, ci este înșurubat deasupra. A fost inventat în Franța, dar australienii avansați au fost primii care l-au folosit. Este confecționat din aliaj de aluminiu cu o garnitură din material sintetic. Principalul avantaj este prețul scăzut și absența absolută a riscului de „boală a plutei”. Este ideal pentru depozitarea vinurilor ieftine și tinere, care ar trebui vândute în următorul an sau doi. Capacul de pulverizare reduce costul produsului final și creează mai puține probleme pentru producător. Și la picnic nu trebuie să căutați pe cineva care are un tirbuson